Вести

Обележен Дан школе, 24. мај 2024. године

ОШ ,,Сестре Павловић“ обележила је 24. маја 2024. године још један свој јубилеј. Културни програм ове године био је тематски обједињен слоганом ,,Сви смо деца једног света“. Присутни су уживали у игри и песми наших ученика који су представљајући различите културе послали јединствену поруку да поштујемо различитости и негујемо толеранцију. Гости су овога пута, поред активности које се традиционално реализују на овај дан попут сађења дрвета генерације и полагања венца на спомен-бисту сестара Павловић од стране ученика осмог разреда, могли погледати и изложбу ученичких радова у холу школе.


ЕКСКУРЗИЈА СТАРИЈИХ РАЗРЕДА, 17. и 18. мај 2024. године

Екскурзија ученика V – VIII разреда реализована је 17. и 18. маја 2024. године на релацији Белановица – Крушедол – Стражилово – Сремски Карловци – Нови Сад – Белановица. Дводневна екскурзија предвиђена Годишњим планом рада школе организована је у сарадњи са ТА ,,Ластра“ из Лазаревца. На екскурзију су кренула укупно 44 ученика, а наставници пратиоци биле су одељењске старешине V (Сања Маринковић), VI (Маријана Исидоровић), VII (Душица Димитријевић Динчић) и VIII разреда (Милка Секулић).  Ученици су показивали ентузијазам током обиласка споменутих дестинација и поново смо били предмет похвале за лепо понашање и васпитање на више места, због чега смо изузетно поносни.


ЕКСКУРЗИЈА МЛАЂИХ РАЗРЕДА, 17. мај 2024. године

Дана 17.5.2024. године, одржана је екскурзија млађих разреда на релацији Белановица – Јагодина – Белановица. На екскурзију је кренуло 50 ученика и 8 учитеља уз пратњу водича. Прво смо посетили музеј воштаних фигура. У музеју смо послушали историјат самог настанка и причу о свакој фигури појединачно. У музеју су представљене најважније личности наше историје, културе, науке и спорта. Након тога смо имали слободно време на располагању за обилазак музеја, фотографисање и куповину сувенира. После ручка и одмора, упутили смо се ка зоолошком врту. У Белановицу смо стигли срећни и задовољни, а осмеси на дечијим лицима су још један показатељ да је екскурзија успешно реализована.


Треће место на наградном конкурсу

Ученици наше школе освојили су 3. место на наградном конкурсу Амбасаде Републике Немачке и Гетеовог института у Београду. Задатак је био да се направи фудбалска лопта од материјала који се могу рециклирати. Ученици шестог разреда су користили пластичне чепове за израду и тиме заузели треће место и врло вредну награду.


Дан Светог Саве, 27. јануар 2024. године

Обележавање школске славе протекло је у знаку подсећања на моралне вредности на којима треба да почива свака породица. Пригодном приредбом вратили смо се коренима и православљу и у савременом добу, када се људи масовно окрећу материјалним вредностима, учимо децу да поштују традицију и крсну славу.


Светски дан детета, 20. новембар 2023.

Данас је за нас посебан дан! Заједно славимо Светски дан детета! Зато смо за ову прилику са другарима из више од 200 школа широм Србије у исто време послали снажну и инспиративну поруку: УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО! На овај начин смо желели да покажемо колико је важно да школа буде отворено место које прихвата различитости и слави их. Светски дан детета нас подсећа да заједно можемо створити боље и толерантније друштво у којем се свако дете осећа вољено, подржано и уважено. Заједно радимо на томе да школа буде инклузивно место, где су све наше различитости добродошле!

Заједничка активност изведена у оквиру пројекта ,,Учимо сви заједно“

Сајам књига, 26. октобар 2023. године

Неопходно је да децу константно усмеравамо ка читању као једином правом путу стицања духовног богатства. Ученици наше школе који показују посебно интересовање за књигу и читање посетили су и ове године Сајам књига у Београду.


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА, октобар 2023. године

Од 2. до 8. октобра 2023. године обележена је још једна Дечија недеља чији је мото био ,,Велико срце деце Србије’‘. Наши ученици учествовали су у бројним активностима које су организоване како у матичној школи, тако и у издвојеним одељењима. Дружили смо се и учили о дечијим правима, хуманим вредностима и врлинама током ликовног и спортског дана, представљали своје таленте у оквиру такмичења ,,Ја имам таленат“ приређеног за старије разреде, уживали у маскенбалу ученика млађих разреда, а нашу школу 4. октобра посетила је ауторка књига за децу, Оливера Шутулић. Ученици I – VI разреда присуствовали су промоцији њене нове књиге и уживали у стиховима и причама из раније објављених књига ,,Аки и другари“ и ,,Аљошини снови“.

У оквиру Дечије недеље организовани су излети ученика. Ученици млађих разреда матичне школе и издвојених одељења посетили су биоскоп у Аранђеловцу где су гледали цртани филм ,,Детектив Цврле“, а ученици V-VIII разреда имали су прилику да погледају монодраму ,,Аутобиографија“ Бранислава Нушића у извођењу глумаца шабачког позоришта који су гостовали у овом граду. Након споменутих активности ученици су провели слободно време у парку ,,Буковичка бања“ где су се дружили и уживали у топлом октобарском дану.


Тематска недеља ,,Упознајемо свет кроз игре, културу, књижевност, географију, историју, биологију…’, 8. септембар 2023. године

У старијим разредима, V – VIII, током тематске недеље реализовани су разнолики забавни и едукативни садржаји у оквиру наставе свих предмета. У петак, 8. септембра, организован је тематски дан како би ученици презентовали резултате свог истраживачког рада и радионица реализованих током протекле недеље у оквиру тематских часова, али и сумирали утиске о првој недељи наставе у новој школској години. Још једном смо видели да учење не мора увек бити напорно и да на занимљиве начине, на разним часовима можемо учити о истим појавама. Доказали смо да упознајемо свет, живот и људе изучавајући их из различитих перспектива. Уживали смо у књижевности, географији, биологији, страним језицима…

Весела и насмејана лица наших ђака дају нам наду да смо створили пријатну атмосферу за будући рад и напредак у стицању знања.


ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ, 1. септембар 2023. године

Скроман свечани пријем првака организован је на сличан начин као и претходних година. Директор школе се најпре обратио свим ученицима и родитељима пожелевши им добродошлицу и успех у предстојећој школској години. Родитељи, ученици груписани по разредима и наставници окупљени у школском дворишту матичне школе, ишчекивали су прво школско звоно. Пре обраћања директора интонирана је државна химна. Након пригодног говора ученике су њихове одељењске старешине повеле у своје учионице уз звуке првог школског звона и познатих песмица за млађе школарце, а учитељица првог разреда, Славица Јањић, прозвала је своје прваке, приредивши им скромно изненађење у учионици. Овом приликом првацима су подељени и бесплатни уџбеници од стране представника Општине Љиг. У издвојеним одељењима прваци су дочекани на исти начин.


Шаховски турнир, 14. јун 2023. године

Полазници Школе шаха, која се од другог полугодишта текуће школске године реализује као ваннаставна активност у просторијама школске библиотеке, такмичили су се примењујући досада научене вештине. Ученици млађих и старијих разреда заинтересовани за шах показали су такмичарски дух и уживали дружећи се и размењујући искуства.


ЕКСКУРЗИЈА СТАРИЈИХ РАЗРЕДА, 24. и 25. мај 2023. године

Дводневна екскурзија ученика старијих разреда реализована је на релацији Белановица – Крагујевац – Сокобања – Ниш – Белановица. Првог дана обишли смо спомен-парк Шумарице, посетили музеј ,,21. октобар“, а затим провели слободно време у Сокобањи. Предвече смо стигли у хотел ,,Видиковац“ у Нишу, где смо преноћили. Следећег дана посетили смо брдо Чегар на коме се одиграла значајна битка са Турцима, затим Ћеле-кулу, а након ручка у хотелу, упутили смо се ка Медијани. На екскурзију је кренуло 39 ученика са 4 наставника, одељењским старешинама. Ученици наше школе више пута су похваљени јер су пажљиво слушали излагања кустоса и показали интересовање за историјске споменике које смо обилазили и упечатљиве тренутке наше историје о којима сведоче. Дружење и међусобно разумевање, смех и песма, такође су обележили време проведено заједно. Успешна реализација екскурзије какву очекујемо и наредних година!


ЕКСКУРЗИЈА МЛАЂИХ РАЗРЕДА, 24. мај 2023. године

Дана 24.05.2023. године, одржана је једнодневна екскурзија млађих разреда на релацији Белановица – манастир Троноша – Тршић – Белановица. На екскурзију је кренуло 57 ученика и 9 учитеља уз пратњу 2 водича. Прво смо посетили манастир Троношу. У манастиру смо послушали историјат самог настанка и изградње манастира, након чега је уследило разгледање, фотографисање и куповина сувенира. После тога упутили смо се као Тршићу где нас је чекао организован ручак. Одморили смо се, ручали и кренули у обилазак куће Вука Стефановића Караџића. У Белановицу смо стигли задовољни и насмејани, па можемо рећи да је екскурзија успешно реализована.


Обележен Дан школе, 23. мај 2023. године

Дан школе ове године обележен је 23. маја због планиране екскурзије 24. и 25. маја. Најпре су традиционално ученици осмог разреда положили венац на спомен-бисту сестара Павловић, Дринке и Даринке, која се налази у школском дворишту, а затим су ђаци прваци засадили дрво генерације. Уследила је пригодна приредба у којој су учествовали како ученици матичне школе, тако и они из издвојених одељења. Директор се обратио гостима осврнувши се на актуелна дешавања у нашем школству и истакао важност улоге коју породица и школа имају у процесу васпитања сваког детета.


ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, 24. април 2023. године

На 54. Окружној смотри рецитатора „Песниче народа мог“ одржаном у Културном центру у Мионици , учествовале су и наше ученице, Тамара Петровић – трећи разред и Теодора Мирић – осми разред. Честитамо обема ученицама на преданом раду и будућим успесима.


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, 7. април 2023. године

Општинска смотра рецитатора , одржана у Љишкој библиотеци, окупила је 43 рецитатора из ОШ „Сава Керковић“ Љиг, ОШ „Сестре Павловић“ Белановица и СШ „Хиљаду триста каплара“ Љиг. На Окружну смотру рецитатора из наше школе пласирали су се Теодора Мирић, ученица 8. разреда и Тамара Петровић, ученица 3. разреда. Критеријуми који су вредновани су избор песме примерен полу и узрасту рецитатора, дикција, природност, изражајност и сугестивност рецитовања, Градска библиотека наградила је најбоље младе рецитаторе књигама.

Ученицима желимо пуно успеха у даљем такмичењу!


АКЦИЈА „ЧИТАЈМО ГЛАСНО“

Ученици наше школе учествовали су у обележавању Националног дана књиге, 28. фебруара, узевши учешће у акцији ,,Читајмо гласно“, која се реализује већ неколико година уназад. У свим разредима матичне школе и издвојеним одељењима посвећени су часови изражајном читању омиљених књига и часописа.


МИОНИЧКИ ТОБОГАН – финално такмичење

На финалном такмичењу, одржаном у Културном центру Мионица 23. фебруара 2023. године, надметали су се у знању и другим вештинама ученици следећих школа: ОШ ,,Милан Ракић“ Мионица, ОШ ,,Сава Керковић“ Љиг, ОШ ,,Милан Ракић“ Горња Топлица и ОШ ,,Сестре Павловић“ Белановица. Борба је била неизвесна до самог краја и екипа наше школе заузела је заслужено 2. место, освојивши вредну награду – штампач. Све похвале за наше ученике! Овом приликом захваљујемо се и бројним верним навијачима!


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ – Савиндан, 27. јануар 2023. године

Школска слава обележена је и ове године на традиционалан начин, ломљењем славског колача и пригодним приредбама у матичној школи и издвојеним одељењима. Ученици наше школе и њихови учитељи и наставници потрудили су се да покажу да су дух Светог Саве и вредности којима нас је учио и даље присутни иако нам савремено доба намеће другачији приступ традицији.


НОВОГОДИШЊИ БАЗАР И ПРИРЕДБА

У петак, 30. децембра 2022. године, у холу Основне школе „Сестре Павловић“ у Белановици, одржан је новогодишњи базар и приредба. Свој допринос базару дали су ученици како матичне школе од првог до осмог разреда, тако и ученици издвојених одељења. Ученици су са својим одељењским старешинама показали изузетну креативност и маштовитост приликом израде новогодишњих украса. Свечаност смо завршили приредбом коју су извели ученици млађих разреда наше школе.


МИОНИЧКИ ТОБОГАН, 29. децембар 2022. године

Ученици наше школе учествовали су и ове године на такмичењу музичког и забавног карактера под називом ,,Музички тобоган“, које се организује у Културном центру Мионица. Екипу су чинили ученици старијих разреда, и то: Анђелија Мирић, Пеђа Милошевић, Софија Сретеновић (VIII разред), Исидора Цвијановић, Александра Јосиповић, Ивана Догањић (VII разред) и Јана Јевтић (V разред). Наши ђаци заузели су II место и пласирали се у финале које ће се одржати 23. фебруара 2023. године.


ТЕМАТСКА НЕДЕЉА ,,ТРАГОВИ ПРОШЛОСТИ’

У оквиру тематске недеље ,,Трагови прошлости“ 22. децембра 2022. године организован је тематски дан са ученицима старијих разреда. Наставни садржаји српског језика и књижевности, енглеског језика, математике и хемије, у сарадњи са библиотекаром, наставницом немачког језика, интегрисани су у јединствен угледни час на коме су ученици представили продукте свог истраживачког рада. Како су књиге најбољи сведоци ишчезлих епоха, најстарије књиге пронађене у школској библиотеци послужиле су као подстицај за активности чија је сврха била откривање и препознавање трагова прошлости у нашој школи и околини. Оживљено је сећање на важне људе из Белановице, попут Лазара Матијевића, који су својевремено били укључени у живот школе.


РЕКРЕАТИВНА НАСТАВА

Ученици од првог до четвртог разреда су у периоду од 18. 11. 2022. године до 24. 11. 2022. године били на рекреативној настави на планини Златибор. Ишло је 28 ученика у пратњи учитељица Љиљане Стевановић, Катарине Миловановић и Јелене Милановић. Свих седам дана ученици су уживали у играма и шетњама у природи, забављали су се и у снегу.


ПОСЕТА САЈМУ КЊИГА

Ученици наше школе заједно са наставницама српског језика, Милком Секулић, наставницом немачког језика, Биљаном Миленковић и наставницом енглеског језика, Јеленом Пакић су у петак, 28. октобра 2022. године посетили 65. Међународни београдски сајам књига. И ученици и наставници су уживали у понуди сајма по нешто купили, а успут и прошетали.


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Од 3. до 9. октобра 2022. године реализоваће се највећа национална манифестација за децу – Дечија недеља. Овогодишњи слоган је Шта детету треба да расте до неба. Активности у току Дечије недеље биће организоване како у матичној школи, тако и по издвојеним одељењима.


ПРИЈАТЕЉСКА УТАКМИЦА СРБИЈА – ШВЕДСКА

Ученици од II до VIII разреда наше школе су у суботу 24. 09. 2022. године посетили стадион „Рајко Митић“ и гледали утакмицу наше репрезентације против Шведске. Са ученицима су били директор школе Дејан Станојевић, наставник математике Богдан Миленковић и учитељице Катарина Миловановић и Јелена Милановић. Једно дивно вече за које дугујемо захвалност Фудбалском Савезу Србије је употпуњено победом наше репрезентације и навијањем наших најмлађих.


ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Школска 2022/2023. година отпочела је 1. септембра, реализацијом наставе кроз непосредан рад. Ученици матичне школе од I – VIII разреда и њихови родитељи окупили су се у школском дворишту заједно са својим одељенским старешинама при чему је најпре интонирана државна химна, а затим је директор прочитао обраћање министра првацима. Учитељица I разреда, Славица Јањић, поздравила је прваке , прозвала их и уз звуке веселих дечијих песмица уручила им симболичне поклоне у знак добродошлице. Председник Општине Љиг поделио је ђацима првацима бесплатне уџбенике. Након свечаног пријема првака, директор је прочитао обраћање министра старијим разредима. Одељенске старешине са својим ученицима кренуле су пут учионица на први час планиран као час одељенске заједнице и родитељски састанак.

У издвојеним одељењима учитељи су такође приредили свечани дочек првацима, уз присуство родитеља и интонирање химне за све присутне.

Отпочела је још једна авантура дружења и трагања за новим сазнањима!


ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ У ШКОЛСКОЈ 2022/2023. ГОДИНИ

Нова школска година почеће 1. септембра 2022. године, свечано за све ученике у Републици Србији извођењем државне химне. За све ученике у матичној школи химна „Боже правде“ биће интонирана у холу наше школе са почетком у 07:50, док за ученике издвојених одељења биће интонирана на 1. часу наставе, у складу са дописом МПНТР-а.   

Желимо срећан и успешан почетак нове школске године!


ЛЕТОВАЊЕ, БАОШИЋИ

У периоду од 14. до 24. јула 2022. године, 15 ученика основних школа „Сестре Павловић“ из Белановице и „Сава Керковић“ из Љига имало је је врло активан одмор на мору. Деца су боравила у одмаралишту Црвеног крста у Баошићу, уз још 25 ученика из општина Мионица и Уб, као и са васпитачем Биљаном Миленковић из Белановице.


МАТУРСКО ВЕЧЕ

Након полагања завршног испита, дошао је и тренутак да наши матуранти прославе своје матурско вече и тиме заокруже прво поглавље свог школовања. 30, јуна 2022. године у просторијама наше школе, наши матуранти су заједно са својом разредном старешином, Миром Сандић, директором школе, учитељима и наставницима прославили своју матуру.

Желимо им пуно среће и успеха у даљем школовању. Матуранти, срећно!


ЗАВРШЕТАК НАСТАВНЕ ГОДИНЕ

Према Стручном упутству о организацији образовно-васпитног рада у основној школи за школску 2021/2022. годину МПНТР-а настава се од 1. септембра одвијала према моделу I, у складу са одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Споменути модел наставе подразумева непосредан рад и часове у трајању од 45 минута, као и функционисање свих ваннаставних активности.

Завршетак наставне године за ученике осмог разреда је 10. јун, а за ученике од I – VII разреда 24. јун. Одељенске старешине ученика од I – VII разреда, одржаће родитељски састанак на Видовдан, 28. јуна.

Свим ученицима желимо успешан и срећан крај школске 2021/2022. године.


ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ


ЗАВРШНИ ИСПИТ

Завршни испит, за ученике осмог разреда биће одржан 27, 28 и 29. јуна са почетком у 9:00. Потребно је да сви ученици осмог разреда дођу најкасније до 8:00h у ОШ „Сава Керковић“ у Љигу, где ће бити спроведен завршни испит. Испит ће бити спроведен у складу са свим прописаним правилима за спровођење завршног испита.

Нашим ученицима желимо пуно успеха на завршном испиту и да упишу жељене школе у првом уписном кругу. Срећно!


РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ Књижевна олимпијада, 28. мај 2022. године

На републичком такмичењу Књижевна олимпијада, одржаном 28. маја у Сремским Карловцима, ученик Милан Томић међу 136 учесника VIII разреда заузео је пето место. Честитамо Милану на постигнутом успеху!


КРОС РТС-а, 13. мај 2022. године

У нашој школи је данас одржан Крос РТС-а. Ученици матичне школе од I-VIII разреда су трчали на фудбалском терену Белановица, док су ученици млађих разреда у издвојеним одељењима трчали на својим школским теренима. Ученици су подељени у категорије по разредима. Сви ученици који су освојили прва три места биће награђени дипломама.


АКЦИЈА ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ ЉИГ,,ЧИТАМ ДА СЕ ПРОЧИТАМ“, 10. мај 2022. године

Представници Градске библиотеке Љиг посетили су нашу школу у циљу мотивисања ученика за читање у дигитално доба. Посебно је истакнута жеља за јачањем сарадње између две установе на пољу ширења интересовања наших ученика и развијања културе читања. Ученици V – VIII разреда присуствовали су кратком предавању о разлозима читања у дигитално доба и награђени су бесплатном чланарином уколико се учлане у библиотеку у току те недеље.


ЕКСКУРЗИЈА СТАРИЈИХ РАЗРЕДА, 4. и 5. мај 2022. године

У среду, 4. маја 2022. године ученици од 5. до 8. разреда кренули су на дводневну екскурзију на релацији Белановица – Смедерево – Лепенски вир – Кладово – Виминацијум – Белановица. На екскурзију су кренули 41 ученик и 3 наставнице. Први локалитет који смо обишли била је Смедеревска тврђава. Ученици су саслушали легенду о настанку тврђаве од локалног водича и прошетали по великом и малом граду у оквиру ње. Након тога су имали слободно време за шетњу и одмор у центру града. Долином Дунава, кроз највећу клисуру у Европи, кренули смо ка Лепенском виру где су ученици погледали документарни филм. Сместили смо се у хотелу у Кладову. Другог дана, 5. маја, најпре смо посетили хидроелектрану ,,Ђердап“. Након ручка у хотелу, упутили смо се према Виминацијуму, где су ученици имали прилику да виде скелете старе преко милион година. У Белановицу смо стигли око 20 часова. Поносни смо што можемо рећи да је екскурзија успешно реализована.


ЕКСКУРЗИЈА МЛАЂИХ РАЗРЕДА, 4. мај 2022. године

У среду, 4. маја 2022. године изведена је једнодневна екскурзија за ученике од првог до четвртог разреда на релацији Белановица – Жича – Брњачка Бања – Белановица. На екскурзију је кренуло 66 ученика и 9 учитеља уз пратњу 2 водича. Прво смо посетили манастир Жичу. У манастиру смо одгледали филм о самом настанку и изградњи манастира. Након тога смо имали слободно време за обилазак манастира, фотографисање и куповину сувенира. Затим смо се упутили ка Врњачкој Бањи где нас је чекао организован ручак. Одморили смо се, ручали и кренули у обилазак Врњачке Бање. У Белановицу смо стигли пуни утисака и лепих успомена, а осмеси на дечијим лицима су показатељ да је екскурзија успешно реализована.


ЕКСКУРЗИЈА МЛАЂИХ И СТАРИЈИХ РАЗРЕДА, 4. и 5. мај 2022. године

Због пандемије Ковид – 19, екскурзије за ученике нису реализоване последње три године. Након три године и попуштања епидемиолошких мера, на радост наших ученика и нас запослених, за све ученике од I-VIII разреда биће изведене екскурзије. Ученици млађих разреда заједно са својим учитељима извешће једнодневну екскурзију 4. 5. 2022. године на релацији Белановица – Жича – Врњачка Бања – Белановица. Ученици старијих разреда заједно са својим разредним старешинама извешће дводневну екскурзију 4. 5 – 5. 5. 2022. године на релацији Белановица-Смедерево-Лепенски Вир-Доњи Милановац-Кладово-Костолац -Виминацијум-Белановица.

Наставницима и ученицима желимо срећан пут и лепо дружење!


СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА, 7. април 2022. године

Представници Дома здравља Љиг и Црвеног крста Љиг одржали су у матичној школи краће предавање за ученике од V-VIII разреда поводом обележавања Светског дана здравља.


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА, 21. март 2022. године

Општинска смотра рецитатора , одржана у Љишкој библиотеци, окупила је 34 рецитатора из ОШ „Сава Керковић“ Љиг, ОШ „Сестре Павловић“ Белановица и СШ „Хиљаду триста каплара“ Љиг. На Окружну смотру рецитатора из наше школе пласирали су се Софија Сретеновић, ученица 7. разреда и Милан Томић, ученик 8. разреда. Критеријуми који су вредновани су избор песме примерен полу и узрасту рецитатора, дикција, природност, изражајност и сугестивност рецитовања, Градска библиотека наградила је најбоље младе рецитаторе књигама.

Ученицима желимо пуно успеха у даљем такмичењу!


ОКРУЖНО ТАКМИЧЕЊЕ Књижевна олимпијада, 19. март 2022.

Ученик VIII разреда, Милан Томић, заузео је 2. место на окружном такмичењу Књижевна олимпијада и пласирао се на републички ниво овог такмичења. Републичко такмичење биће одржано 14. маја у Сремским Карловцима. Поносни смо на нашег ученика и желимо му да оствари што бољи успех на следећем рангу такмичења!


ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда биће спроведен 25. марта (тест из математике) и 26. марта (тест из српског језика и комбиновани тест). Позивамо све ученике осмог разреда да присуствују овом виду провере знања и припреме за предстојећи завршни испит.


ТАКМИЧЕЊЕ „КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА“, 17. 3. 2022. године

Данас је у нашој школи одржано Међународно такмичење „Кенгур без граница“. Ученици у целом свету, у преко 90 држава, размишљају о истим проблемима и решавају исте задатке које је одабрала комисија састављена од математичара, представника тих држава.


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ (27. јануар, Савиндан)

Дан Светог Саве ове школске године биће обележен у реновираној матичној школи и новосаграђеној фискултурној сали. Краћу пригодну приредбу извешће ученици млађих и старијих разреда уз присуство њихових родитеља, наставника, учитеља и других запослених у школи. Свечана приредба ће почети у 12:00h, а након тога уследиће ломљење славског колача и освешћење реновираног објекта.


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Од 4. до 10. октобра 2021. године реализоваће се различити забавни и едукативни садржаји у вези са овогодишњим слоганом Дечије недеље Дете је дете да га волите и разумете. Организоваће се одговарајуће активности по данима у свим разредима матичне школе и у издвојеним одељењима.


УСЕЉЕЊЕ У РЕНОВИРАНУ МАТИЧНУ ШКОЛУ У БЕЛАНОВИЦИ

Почетак Дечије недеље, 4. 10. 2021. године, обележиће усељење у реновирани објекат матичне школе у Белановици. Отварање реновиране школе обавиће се уз присуство ученика, њихових родитеља, као и помоћног особља и руководства школе. Непосредно пре почетка наставе директор, Дејан Станојевић,  обратиће се присутнима, како би упутио речи захвалности родитељима на стрпљењу и сарадњи током протеклих месеци, а ученицима пожелети срећан почетак учења у једном пријатнијем и лепшем амбијенту за обављање свих наставних и ваннаставних активности.


ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ У ШКОЛСКОЈ 2021/2022. ГОДИНИ

Нова школска година почеће 1. септембра 2021. године, свечано за све ученике у Републици Србији извођењем државне химне на 1. часу наставе, у складу са дописом МПНТР-а.   

Према Стручном упутству о организацији образовно-васпитног рада у основној школи за школску 2021/2022. годину МПНТР-а настава ће се од 1. септембра одвијати према моделу I, у складу са одлуком Тима за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа. Споменути модел наставе подразумева непосредан рад и часове у трајању од 45 минута, као и функционисање свих ваннаставних активности.

С обзиром на чињеницу да још увек није добијена употребна дозвола за реновирани објекат матичне школе, настава ће се за ученике матичне школе одвијати у Живковцима и Калањевцима. Организован је аутобуски превоз. Ученици V – VIII разреда похађаће наставу у 1. смени у ИО Живковци. Почетак наставе је у 7:30h, а 6. час се завршава у 12:40h.  Ученици I – IV разреда из Живковаца похађаће наставу у 2. смени, са почетком у 13 часова. Ученици матичне школе I – IV разреда похађаће наставу у 1. смени у ИО Калањевци. Настава почиње у 8:00h, а завршава се у 12:40h. Ученици I – IV разреда из Калањеваца похађаће наставу у 2. смени, са почетком у 13 часова. Издвојена одељења технички су спремна за почетак нове школске године.

Желимо срећан и успешан почетак нове школске године!


ЗАВРШНИ ИСПИТ

Завршни испит, за ученике осмог разреда биће одржан 23, 24. и 25. јуна са почетком у 9:00. Потребно је да сви ученици осмог разреда дођу најкасније до 8:00h у ИО Живковце. Испит ће бити спроведен у складу са свим прописаним правилима за спровођење завршног испита и уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите од вируса Ковид-19.

Нашим ученицима желимо пуно успеха на завршном испиту и да упишу жељене школе у првом уписном кругу. Срећно!


ЗАВРШЕТАК НАСТАВНЕ ГОДИНЕ

Завршетак наставне године за ученике осмог разреда је 8. јун, а за ученике од I – VII разреда 22. јун. Одељенске старешине ученика од I – VII разреда, одржаће родитељски састанак на Видовдан, 28. јуна.

Свим ученицима желимо успешан и срећан крај школске 2020/2021. године.


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ШКОЛЕ, 24. МАЈ 2021. ГОДИНЕ

Дан школе биће обележен културно-забавним програмом у школском дворишту у ИО у Живковцима, у складу са свим епидемиолошким мерама заштите. Културно-забавни програм почеће у 11:00h, извешће га ученици млађих и старијих разреда наше школе, као и полазници ПУ ,,Каја“.


ПРОБНИ ЗАВРШНИ ИСПИТ

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда биће спроведен 9. априла (тест из математике) и 10. априла (тест из српског језика и комбиновани тест). Реализација пробног завршног испита на територији целе Републике Србије одложена је од првобитно планираног марта до наведених датума у априлу због измена образовно-васпитног календара за текућу школску годину. Испит ће бити реализован уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите у просторијама школе у Живковцима. Позивамо све ученике осмог разреда да присуствују овом виду провере знања и припреме за предстојећи завршни испит.


ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

На општинско такмичење рецитатора пласирало се свих шест ученика наше школе. Због неповољне епидемиолошке ситуације, општинско такмичење неће бити реализовано као што је то традиционално било предвиђено у Градској библиотеци у Љигу, већ у онлајн формату у складу са дописом организатора 52. Смотре рецитатора Србије под називом ,,Песниче народа мог“. Следећи пласман смотре рецитатора је окружно такмичење.

Ученицима честитамо на оствареном пласману и желимо пуно среће у даљем такмичењу!


ПРОЈЕКТИ

Наша школа биће учесник истраживања читалачке писмености PIRLS 21, а координатор у овом истраживању Биљана Миленковић, проф. немачког језика. Међународно истраживање развоја читалачке писмености, PIRLS 21, организује Међународна агенција за евалуацију образовних постигнућа ученика. PIRLS 21 је пето међународно истраживање ученичких постигнућа које је посвећено унапређењу наставе и процеса разумевања читања код ученика IV разреда. Студија је осмишљена тако да објашњава разлике између различитих система образовања, како би се унапредио развој и квалитет наставе. Више од 60 земаља је укључено у реализовање PIRLS 2021, а наша школа је једна од 150 из Србије које су узеле учешће у овом истраживању.


ОНЛАЈН НАСТАВА

У периоду од 15. 3. 2021. до 19. 4. 2021. године према упутству Министарства просвете, науке и технолошког развоја (БРОЈ: 610-00-00178/2021-07) настава ће се у старијим разредима реализовати на даљину. Платформа за учење која се користи на нивоу школе је Гугл учионица, а часови трају 45 минута.

Настава на даљину, за ученике млађих разреда, реализоваће се само за пете часове.


ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

Ове године, 26. фебруара, биће организовано школско такмичење рецитатора у ИО Живковци. Учествоваће шест ученика наше школе. Пласирани ученици иду даље на општинско такмичење које се традиционално одржава у Градској библиотеци у Љигу.

Желимо пуно среће нашим такмичарима!


МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

24. фебруара, биће обележен Међународни дан борбе против вршњачког насиља, под називом Дан розе мајица. Одељенске старешине координисаће активностима у вези са превенцијом вршњачког насиља и отклањањем актуелних проблема ове врсте.


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ШКОЛСКЕ СЛАВЕ (27. јануар, Савиндан)

Дан Светог Саве ове школске године неће бити обележен пригодним културним програмом јер су на снази мере заштите од вируса Ковид-19. Из тог разлога изостаће свечана академија у којој би учествовали ученици. Школска слава обележиће се скромно, ломљењем славског колача у присуству директора школе, ужем круг наставника и запослених.


ПРОМЕНА КАЛЕНДАРА ОБРАЗОВНО-ВАСПИТНОГ РАДА

Дописом МПНТР-а од 11. децембра, измењен је календар образовно-васпитног рада због пандемије вируса Ковид-19 и за крај I полугодишта одређен је 18. децембар. Из тог разлога неће бити традиционалних школских приредби и одељењских прослава јер се поштују епидемиолошке мере заштите, а распуст ће почети знатно пре новогодишњих празника.


ДЕЧИЈА НЕДЕЉА

Мото овогодишње Дечије недеље, која се одржава од 5.10. до 11.10. 2020. године је Подељена срећа, два пута је већа.

Због неповољне епидемиолошке ситуације у условима пандемије вируса Ковид-19, током Дечије недеље активности забавно-едукативног карактера које подразумевају групни рад неће бити реализоване. Дечија недеља обележиће се радом секција, ликовне и библиотечке, као и у оквиру слободних активности у млађим разредима. Радови ученика изложиће се у холу школе и у учионицама. Наставницима је упућен савет да се тема овогодишње Дечије недеље – Подељена срећа, два пута је већа – обради у оквиру појединих наставних јединица.

 


ПРИЈЕМ ПРВАКА

Ове школске године, због вируса Ковид -19, по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја, донета је одлука да пријем првака у свим издвојеним одељењима  буде 31. 08. 2020.  Ученици, заједно са родитељима ће присуствовати упознавању са учитељима. Након упознавања, првацима ће добродошлицу пожелети председник Општине Љиг заједно са директором школе. Сви прваци добијају поклоне у виду школског прибора.

Прваци, срећно!


ОРГАНИЗАЦИЈА НАСТАВЕ У ШКОЛСКОЈ 2020/2021. ГОДИНИ

Започињемо школску годину у условима пандемије вируса Ковид-19. Ученици матичне школе у Белановици наставу ће започети у издвојеним одељењима у Живковцима (II – VIII разреда у 2 смене) и у Калањевцима (I разред). Ученици од V-VIII разреда су прва смена, као и ученици првог разреда у издвојеном одељењу Калањевци, док су ученици другог, трећег и четвртог разреда у другој смени. Настава у првој смени почиње у 8:00h, а у другој смени у 12:45h. Сва остала издвојена одељења наставу почињу у првој смени са почетком у 8:00h. Организован је аутобуски превоз, како за ученике у првој смени, тако и за ученике у другој смени. Настава је организована према Стручном упутству МПНТР-а, у складу са просторним и техничким могућностима наше школе и мерама прописаним за рад у условима пандемије.

Желимо срећан и успешан почетак нове школске године!